Onderhoudsinstructies

Wool & Water wil dat je minstens een leven lang plezier hebt van je kledingstukken van natuurlijke vezels, misschien wel 3!

Wol en katoen zijn natuurlijk textiel en beide zijn verbazingwekkend bedreven in het zichzelf schoon houden zonder te hoeven wassen! Met betrekking tot wollen artikelen kunt u uw stuk beschadigen door het te veel te wassen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je Wool & Water-kledingstuk seizoen na seizoen meegaat, is door het af en toe grondig te luchten.

Wol vlekt niet meteen, dus als je iets op je Wool & Water-stuk spettert, kun je het voorzichtig wassen of gewoon afborstelen zodra het droog is.

Mocht je ervoor kiezen om je kledingstuk dan te wassen, doe dit dan af en toe en volg deze eenvoudige instructies om te voorkomen dat het kledingstuk zijn vorm en maat verliest.

Was wol NOOIT in heet water, hierdoor krimpt het!

  1. Vul je gootsteen/wastafel met lauw/koud water en los er een dopje mild wasmiddel in op, bij voorkeur een speciaal voor wol zoals Woolite, en leg je wollen kleding vervolgens voorzichtig in het water.

  2. Zwenk je kledingstuk voorzichtig in het water en laat het maximaal 10 minuten weken. Elke wrijving zorgt ervoor dat de wol gaat vervilten, wat zorgt voor een harder textiel en een gebrek aan steekdefinitie op het oppervlak van het kledingstuk.

  3. Spoel het kledingstuk uit in vers lauw/koud water en zorg ervoor dat u het niet wringt of eraan trekt, omdat het hierdoor zijn vorm en pasvorm verliest.

  4. Knijp het water voorzichtig uit het kledingstuk zonder het te draaien, wringen of uit te rekken .

  5. Rol je kledingstuk voorzichtig in een handdoek om overtollig water te verwijderen, wikkel het vochtige kledingstuk vervolgens uit en breng het voorzichtig opnieuw in vorm. Laat het liggend op de handdoek drogen – Je gebreide kleding moet plat worden gedroogd om kromtrekken of vormverandering te voorkomen.

Houd er rekening mee dat sommige donkere kledingstukken een lichte kleuruitloop kunnen vertonen, dus zorg ervoor dat u een handdoek gebruikt waarvan u het niet erg vindt om vlekken te maken

Geen zin om met de hand te wassen? Geen probleem, breng je Wool & Water-kledingstuk gewoon naar een stomerij die je vertrouwt en leg uit dat het 100% wol of katoen is - zie het etiket op de verpakking.

Pillen:

Alle natuurlijke vezels, zelfs van de allerbeste kwaliteit, gaan pillen na langdurig dragen. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen met een vertrouwde wolkam (verkrijgbaar bij uw plaatselijke stomerij of fournituren). Houd het pluisgebied strak en kam uw kledingstuk stevig in de richting van het weefsel (omhoog of omlaag).

Als alternatief kunt u een bot wegwerpscheermes gebruiken.

Motten:

De aartsvijand van de breister, motten houden ervan om te snacken op natuurlijke vezels van katoen tot kasjmier. Traditionele afschrikkingsmethoden zijn onder meer het besprenkelen van uw wollen kleding met zwarte peper en het opbergen met cederhouten blokken of ballen, maar het officiële advies van Wool & Water om lelijke gaten te voorkomen is om; bewaar je kledingstukken in een luchtdichte container.